16 prostych, ale ważnych zasad etykiety przy stole, które warto znać. Unikniesz każdej gafy

Spożywanie posiłków to swego rodzaju sztuka, a zarazem ceremonia. I warto dodać, że proces ten wiąże się z pewnymi zasadami, których należy przestrzegać.

A skoro już o nich mowa, poniżej zebrałam kilka ważnych wiadomości, które warto zapamiętać i wdrożyć w życie.

#1 Jak używać sztućców

16 prostych, ale ważnych zasad etykiety przy stole, które warto znać. Unikniesz każdej gafy

  • Nie powinnaś dzielić całego posiłku na mniejsze kawałki i dopiero wtedy zacząć go jeść. Po oddzieleniu małego kawałka, od razu wkładaj go do buzi. Dlaczego? Podzielone na mniejsze kawałki jedzenie, znacznie szybciej się ochładza.
  • Jeśli przez przypadek upuścisz widelec lub łyżkę, nie nurkuj pod stołem, aby ją podnieść. Po prostu poproś kelnera, abo gospodarza o nowy zestaw sztućców.
  • Sztućce, które zaczęłaś używać, nie powinny dotykać bezpośrednio stołu. Ich miejsce po rozpoczęciu jedzenia to talerz.

#2 Oficjalne posiłki w trakcie przyjęć

16 prostych, ale ważnych zasad etykiety przy stole, które warto znać. Unikniesz każdej gafy

  • Zacznijmy od miejsca, które powinnaś zająć na oficjalnym spotkaniu. Jeśli nie ma jasno przypisanych miejsc, to gospodarz powinien wskazać Ci, gdzie masz usiąść.
  • Jeśli ktoś, spóźnia się na proszoną kolację 20 minut, reszta gości może rozpocząć posiłek. Co więcej, spóźniona osoba oczywiście musi przeprosić za swoje zachowanie, ale jednocześnie nie powinna opowiadać ze szczegółami, dlaczego się spóźniła.
  • Do stołu najpierw siadają kobiety. Mężczyźni powinni pomóc im usiąść, odsuwając krzesła.
  • W przypadku kiedy nie możesz pić lub spożywać określonych posiłków, nie opowiadaj o tym wszystkim dookoła, ponieważ taka sytuacja może wprowadzić w zakłopotanie gospodarzy. Po prostu nie pij i nie jedz tych rzeczy.
  • Pod żadnym pozorem wykałaczki nie powinny znajdować się przy stole, gdzie spożywa się posiłek. Ich miejsce to łazienka, gdzie można z nich skorzystać bez skrępowania, po zakończonym posiłku.

#3 Serwetka

16 prostych, ale ważnych zasad etykiety przy stole, które warto znać. Unikniesz każdej gafy

  • Serwetka nie jest jedynie elementem dekoracyjny stołu, dlatego zawsze z niej korzystaj.
  • Serwetkę należy rozłożyć przed rozpoczęciem posiłku.
  • Kładź ją na kolonach. Pod żadnym pozorem nie wiąż jej pod szyją.
  • Kiedy odchodzisz od stołu, serwetkę zostaw na krześle, a nie na stole.

#4 Co robić z rękoma podczas posiłku

16 prostych, ale ważnych zasad etykiety przy stole, które warto znać. Unikniesz każdej gafy

  • Pod żadnym pozorem nie opieramy się łokciami o stół.
  • Wpadką jest także trzymanie jednej ręki na stole, a drugą pod stołem.
  • Podczas posiłku nie wypada bawić się jedzeniem.
  • To samo tyczy się używania telefonu lub sprawdzania wiadomości na innych nośnikach.

Więcej zasad związanych z etykietą przy stole znajdziesz tutaj.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo