3 pomysły na śniadanie bez chleba

Śniadanie? Nie musi być nudne! Tym razem pokazuję Ci 3 pomysły na śniadanie bez chleba. To takie moje 3 sprawdzone przepisy, dania, które często robię. Mam nadzieję, że podpatrzysz coś dla siebie.

Często pytacie mnie o moje śniadania, więc oto i one. Dają mi siłę na rozpoczęcie dnia, mają dużo wartości odżywczych i przede wszystkim są przepyszne! Ich zrobienie zajmuje mi tylko chwilkę, a uwierz mi, że gdy jest się mamą dwójki małych dzieci to czasu z rana jest zawsze za mało 🙂

Który przepis spodobał Ci się najbardziej?

  • omlet z kalafiorem
  • tofucznica
  • jaglanka

Przyznam Ci, że spośród powyższych ja sama najbardziej ostatnio lubię omlet z kalafiora, ale zazwyczaj staram się urozmaicać nam menu, aby nie jeść codziennie tego samego.

Uwielbiam tego typu omlety kalafiorowe, tym razem, jak widzisz wybrałam kalafiora fioletowego, ale możesz wybrać klasyczny biały czy zielony. Pełna dowolność. Czasem robię również z brokułem 🙂

Omlet
Omlet

2. Tofucznica

To potocznie wegański odpowiednik jajecznicy, ale ja nie przepadam za tym przyrównaniem, dla mnie to po prostu smaczne danie, które świetnie syci, a przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli nie robiłaś nigdy tofucznicy to bardzo polecam.

składniki:

  • 1 tofu ok. 200 g
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego albo wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

salsa:

  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • szczypior

Tofu rozgniatam na okruszki, przesmażam z solą i kurkumą na oliwie, zalewam wodą (by przykryło, niewiele ogólnie) i podgrzewam aż woda będzie zredukowana. Doprawiam i podaję z pomidorową salsą.

A salsę robię tak: siekam pomidory, doprawiam wyciśniętym czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami. I już.

Tofucznica z salsą pomidorową
Tofucznica z salsą pomidorową

3. Jaglanka na słodko

I na koniec nasz pewniak jeśli chodzi o wszelkie wycieczki, to danie dobrze się sprawdza na zimno i gorąco. W zasadzie niemal na każde wyjście zabieram miskę takiej jaglanki 🙂

składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • garść rodzynek
  • łyżka orzechów np. nerkowców
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • trochę innych suszone wedle uznania
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • ok. 180-200 ml wody

Wszystko umieszcza, w rondelku i podgrzewam. Na koniec gdy wody jest już nie wiele to wyłączam by nie przypalić. Gotowe. Naprawdę tutaj pracy prawie w ogóle nie ma 🙂

Jestem ciekawa, które śniadanie Ci się spodobało najbardziej 🙂

Jaglanka na słodko
Jaglanka na słodko

Paulina Stępień

kotlet.tv

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo