Barszcz czerwony z ziemniakami

Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.

Zdjęcie - Barszcz czerwony z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
3 średnie buraki
5 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżka masła
(przepis na 4 porcje)

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego buraki, smażymy je na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną.
Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo