Bitki schabowe w sosie pieczarkowym

Taki tradycyjny, bardzo smaczny obiad: mięciutki schab w sosie pieczarkowym do tego ziemniaczki z wody i surówka z mixu sałat, ogórka, pomidora oraz dressingu musztardowego. Wszystko czego potrzeba żeby zaspokoić apetyt i ochotę na pyszny posiłek 🙂

Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje:

  • ok. 400 g schabu
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka mielona
  • mąka do obtoczenia
  • 1 duża cebula
  • ok. 300 g pieczarek
  • 550-600 ml bulionu warzywnego (można użyć wody, tylko wtedy sos trzeba będzie bardziej doprawić na koniec duszenia)

Schab umyć, osuszyć i pokroić w nie za grube plastry. Rozbić je delikatnie (nie za cienko) tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej, położyć na nim mięso i smażyć z obu stron aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć kilka minut. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać na patelnię. Delikatnie posolić. Gdy zaczną się kurczyć całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć (u mnie dusiło się ok. godziny) a sos się zredukuje i zgęstnieje (jeśli bardzo odparuje, można dolać w trakcie duszenia więcej bulionu lub wody, a jeśli wyjdzie za rzadki zagęścić go odrobiną mąki). Podawać na ciepło.

Zdjęcie - Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo