Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe

Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam coś dla miłośników czekolady i kokosa.To ciasto ma same zalety – jest proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne i do tego wygląda bardzo efektownie. Wydaje się pracochłonne ale wystarczy przygotować ciasto i ugotować masę, wylać do blaszki i upiec. Już kiedyś było na blogu, ale zmieniłam nieco proporcje, a przy okazji zmniejszyłam ilość cukru i teraz wychodzi wyższe i nie ma problemu by rozprowadzić je w blaszce.

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej , mleko, mąkę , kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki (23×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp. 180 st.C.

Wkładka kokosowa:

  • 6 łyżek kaszy manny
  • 150 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru

Wszystkie składniki wymieszać i zagotować często mieszając , pogotować ok 5 minut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C.
Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo