
Bób smażony z boczkiem i zieloną cebulką

Tak jak już dosyć dawno pisałam, bób smakuje nam nie tylko w wersji podstawowej, ale również w sałatce, czy na ciepło z dodatkiem kalarepy. Tym razem postanowiłam przygotować bób smażony z boczkiem, czosnkiem i z zieloną cebulką, według przepisu, który dostałam od koleżanki. Na początku nie bardzo mogłam sobie wyobrazić to połączenie, ale koleżanka tak mi tą potrawę zachwalała, że postanowiłam wypróbować. Wyszło naprawdę pysznie.
Składniki:
300 g bobu
150 g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
garść posiekanej cebulki zielonej
łyżka masła
2 łyżki białego wina
sol
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wytopić. Dodać masło oraz cebulkę zieloną, pokrojony czosnek i razem chwilę smażyć. Bób ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić, przelać zimną wodą i obrać, a następnie dodać do boczku i cebulki. Wlać wino, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego.