Brazylijskie ciasto pomarańczowe

Zastanawiałam się dzisiaj co dobrego i szybkiego upiec do niedzielnej kawki i przypomniało mi się, że na jednej z grup kulinarnych Pani Aleksandra Gawron-Golenia podała przepis na to szybkie w przygotowaniu ciasto. Wprawdzie nie miałam takiej formy jak powinna być, ale postanowiłam przygotować je w tortownicy. Wyszło pyszne, lekko wilgotne ciasto, które chce się jeść.
Składniki:
1 duża pomarańcza
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Pomarańczę sparzyć, skorki obrać tak żeby w środku nie było tego białego. Najlepiej zrobić to nożykiem do warzyw. Tak obraną pomarańczę podzielić na cząstki, a następnie wrzucić do miski razem ze skórkami i zblendować. Do tej masy pomarańczowej dolać olej,  jajka i razem wszystko wymiksować. Na koniec wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Piec w nagrzanym do 170 stopni  piekarniku około 60 minut, najlepiej do suchego patyczka.

Składniki na lukier pomarańczowy:
1 pomarańcza
cukier puder

Sposób przygotowania lukru:
Obrać  pomarańczę ze skórki cieniutko obieraczką. Polowa pomarańczy wycisnąć do  miseczki, wsypać cukier puder i zrobić  gesty lukier. Lukrem polać ostygniętą babkę i  posypać pokrojonymi skórkami pomarańczowymi. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo