Brukselka zapiekana z ziemniakami

Jak już kiedyś wspominałam brukselka cieszy się u nas dużą popularnością, dlatego co jakiś czas przygotowuję potrawy z jej udziałem. Dzisiaj pomyślałam, że mogę śmiało wykorzystać ją do przygotowania dania obiadowego. W związku z tym, że został mi schab nadziewany serem ziołowym po ostatnim obiedzie zdecydowałam się na przygotowanie brukselki zapiekanej z ziemniakami, która zaserwowana z takim mięsem stanie się wyśmienitym i pełnowartościowym daniem obiadowym.
Składniki:
500 g brukselki
500 g ziemniaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra mielona
papryka słodka mielona
czosnek mielony
koperek mielony
olej

Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści, głąbik naciąć na krzyż i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 5 min, a następnie odcedzić. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w ósemki, cebulę w piórka,  a następnie przełożyć do miski.  Dodać odcedzoną brukselką, skropić olejem, obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, suchym koperkiem i dokładnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 min. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo