Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z mięsem

Od dawna chodziły za mną  gruzińskie pierogi, ale jakoś obawiałam się, czy wyjdą tak jak to obserwowałam w różnych programach kulinarnych. Chodziło mi głównie o ten rosołek, który powinien wyciekać po przegryzieniu pierożka. Wyszły znakomite, a ich smak to poezja. Po przygotowaniu tych sakiewkowych pierogów mogę śmiało powiedzieć wszystkim tym, którzy mieli te same obawy co ja i jeszcze mają wątpliwości co do lepienia takich sakiewek, że to naprawdę nie jest takie trudne jak to wygląda,  trzeba tylko chcieć.

Składniki na farsz:
250 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki kolendry mielonej
pieprz świeżo mielony
1/2 szklanki rosołu

Sposób przygotowania farszu:
Mięsa wymieszać z przyprawami i drobno pokrojoną cebulą, a następnie dokładnie wymieszać. Dolać rosół i jeszcze raz wymieszać. Masa powinna być soczysta, ale nie lejąca się.

Składniki na ciasto:
3 szklanki maki
1 szklanka wody wrzącej
1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wlać wrzątek. Na początku mieszać drewnianą łyżką, by się nie poparzyć, a następnie dokładnie wyrabiać ciasto. Wałkować dość cienko, następnie wykrawać  kółka o średnicy 12 cm , nakładać farsz i zwijać ciasto w sakiewki. Sakiewki wrzucać do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu gotować około 15 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo