Chleb na zaczynie z biga

Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy dostałam zaproszenie do sierpniowej wirtualnej piekarni Amber, byłam zaskoczona: – sposobem przygotowania tego chleba, – rodzajem zaczynu, – małą ilością użytych drożdży – i brakiem zakwasu… Musiałam spróbować. Chlebek naprawdę wyrastał niesamowicie. W smaku bardzo nam odpowiadał. Zniknął tak szybko, że po raz kolejny musiałam się spieszyć ze zrobieniem zdjęć. Zresztą większość naszych wypiekanych chlebów tak znika:-) Polecam zrobienie tego pieczywa, warto:-)
Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb na zaczynie biga
przepis podaję za Jackiem – klik! Biga:

  • 100 g mąka pszenna typ 650,
  • 44 g woda,
  • 1 g drożdży świeżych,

Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości (można ręcznie).
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20oC.
Można przygotować więcej i przechowywać potem w lodówce w 4oC do tygodnia. Ciasto:

  • 470 g mąka pszenna typ 650,
  • 140 g biga po 18 h,
  • 4,7 g drożdże świeże,
  • 330 g woda,

Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski,
potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać:

wrobić w ciasto,
na końcu dodać dodatkowe 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie. Fermentacja wstępna ciasta 20 minut w temperaturze pokojowej i potem na 20 h do lodówki w 4oC.
Jak ciasto jest w lodówce, to wyciągać je i składać przez 3 pierwsze godziny – raz na godzinę (chyba nie jest to konieczne, pominęłam). Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut. Piec w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy. Temperatura pieczenia 230–>180oC. Ja piekłam w normalnym garnku bez przykrycia.

Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb na innych blogach:

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo