Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj przepis dla tych, którzy lubią trochę pochrupać. Przepis na chrupkie pieczywo. Do smaku dodałam czosnku i szpinaku!

Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka żytnia razowa – 100 g
  2. mąka pszenna typ 650 – 100 g
  3. woda – 150 ml
  4. oliwa – 20 ml
  5. sól – 1 łyżeczka
  6. mąka pszenna pełnoziarnista – 100 g
  7. nasion słonecznika – 50 g
  8. listków szpinaku – 100 g
  9. masła klarowanego – 1 łyżeczka
  10. ząbek czosnku – 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Na maśle klarowanym podsmażamy przez 3 minuty szpinak. Dodajemy posiekany drobno czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty.
2. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarenka, szpinak, sól. Wlewam oliwę z wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
3. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
4. Wycinamy prostokąty o podobnej długości (wyszło 12). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą.
5. Tak przygotowane chrupkie pieczywo pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Upieczone pieczywo podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo