Ciasteczka rosyjskie

Zapach, który pozostał po ciastkach unosił się w domu 2 dni i był niesamowity. Trochę czasu potrzeba na ich „utoczenie’, ale są tak pyszne, że naprawdę warto. Nie wyobrażałam sobie, że będą tak smakować, ich smak przeszedł moje oczekiwania. W dodatku są bardzo wygodne w jedzeniu  bo na jeden kęs. Ciasto może się trochę kleić do rąk ale można sobie z powodzeniem  poradzić podsypując odrobinę więcej mąki.

Zdjęcie - Ciasteczka rosyjskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 280 g mąki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 20 g cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciastek

 Miękkie masło ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę i mielone migdały. Zagnieść  gładkie ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować z ciasta małe kulki i układać je na przygotowanej blaszce. Wstawić je do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec 15 min. Po upieczeniu obtoczyć ciastka w cukrze pudrze. Można to zrobić dość obficie.

Smacznego:)

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo