Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g jagód
  • 175 g cukru
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 75 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 35 g suchego maku
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Oba oleje ucieramy z cukrem rózgą kuchenną.

Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszamy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości około 30 cm.

Ciasto posypujemy jagodami.

Pieczemy około 40 minut w temp. 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. W razie konieczności dopiekamy.

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo