Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)

Zdjęcie - Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To przepis, z którego jestem naprawdę dumna. Wymyśliłam ciasto bardzo przypominające popularny batonik, ale o wiele od niego smaczniejsze i nieporównywalnie zdrowsze. W dodatku przygotowuje się je łatwo i bez pieczenia, dlatego na nadchodzące upały będzie jak znalazł.
Ciasto Kinder Country
spód:
– 150g mąki owsianej
– 3 łyżki (45g) oleju kokosowego
– 35g gładkiego masła orzechowego
– 25g erytrolu w proszku
– 1/4 łyżeczki korzenia maca w proszku (opcjonalnie)
– szczypta ekstraktu ze stewii w proszku
masa:
– 400g serka kremowego light (używam takiego)
– 25g erytrolu w proszku
– szczypta ekstraktu ze stewii w proszku
– 1/4 łyżeczki korzenia maca w proszku (opcjonalnie)
– 25g mąki z orzeszków ziemnych
– 20g ekspandowanej gryki
polewa:
– 35g czekolady 90%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 10g erytrolu w proszku
– 2 łyżki mleka migdałowego

1) Wymieszać mąkę owsianą, olej kokosowy, masło orzechowe, erytrol, stewię i macę.
2) Przełożyć masę do formy z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć i wyrównać.
3) Zmiksować składniki masy, przełożyć na spód, wyrównać i schłodzić (najlepiej przez noc).
4) Stopić czekoladę z olejem kokosowym, lekko przestudzić, dodać erytrol i mleko migdałowe.
5) Posmarować wierzch ciasta i schłodzić (co najmniej 2 godziny).

Czas przygotowania: 1/2 godziny (+ schładzanie)
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal (B12 T26 W20)

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo