Ciasto kruche z jagodami i kruszonką

Klasyczne kruche ciasto z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy :).

Zdjęcie - Ciasto kruche z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Ciasto kruche :
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
Owoce :
400 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
50 g cukru
Dodatkowo :
cukier puder

Jak zrobić ciasto kruche z jagodami i kruszonką : Przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło, posiekać je na drobne kawałki. Wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 90 minut. Jagody przepłukać, dobrze odsączyć i osuszyć, na przykład za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto wyciągnąć z lodówki, blachę o wymiarze 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć ciastem. Można odrywać po kawałku i ugniatać w blaszce palcami. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (ciasto powinno być zarumienione). Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie wysypać na podpieczony spód. Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać między palcami aż zrobią się okruszki. Posypać nimi jagody. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni kolejne 25-30 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo