Ciasto ucierane z truskawkami

Smak dzieciństwa to właśnie klasyczne, maślane ciasto ucierane. W tym roku mam wyjątkową ochotę na truskawki, dlatego i Ciebie chcę zachęcić do przygotowania ciasta ucieranego z truskawkami. Dla mnie ucierane ciasto musi pachnieć masłem.

Gdy sięgam pamięcią to czuję zapach pieczonego, maślanego ciasta. Dobre masło to podstawa dobrego ciasta. Dobre masło to takie, które jesz z przyjemnością na kromce świeżego, chrupiącego chleba. To dla mnie takie sielskie, ale jakże prawdziwe skojarzenia.

Do ciast wybieram dobre masło, z prawdziwego mleka. Moim ostatnim odkryciem jest fińskie masło Valio. Produkowane z najczystszego mleka w Unii Europejskiej, wg tradycyjnej receptury. To masło z prostym i naturalnym składem, smaczne, takie, które chętnie podjadam na kromce uszczkniętego ukradkiem chleba.

Co ciekawe w Finladii najczęściej wybieranym masłem jest masło solone. I powiem Ci, że odkąd go spróbowałam to rozumiem dlaczego. Niemniej do wypieku tym razem wybrałam masło tradycyjne, niesolone od Valio.

Ciasto ucierane
Ciasto ucierane

Idealnie maślane ciasto
Idealnie maślane ciasto

Z wykorzystaniem masła Valio
Z wykorzystaniem masła Valio

Więcej smakowitych przepisów na wypieki, nie tylko fińskie, znajdziecie na stronie: https://www.valio.com/polska/przepisy/.

*przepis powstał we współpracy z marką Valio

Paulina Stępień

kotlet.tv

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo