Cuban bowl z kurczakiem

Zdjęcie - Cuban bowl z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cuban bowl to inspirowana kuchnią kubańską kompozycja aromatycznych składników. Lekko pikantny kurczak doskonale pasuje do orzechowej w smaku komosy ryżowej, wyraziście doprawionej fasoli i słodkiego mango. Do tego banan, który po podsmażeniu rozpływa się w ustach. Przepis wymaga trochę czasu, a przynajmniej więcej naczyń, ale warto się poświęcić.

Cuban bowl z kurczakiem
– 500g mięsa z udek kurczaka
– 1 łyżka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– 1 czerwona papryczka chili
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
– 1/2 łyżeczki kminku
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– 1 cebula
– 1/2 czerwonej papryki
– 90g komosy ryżowej
– 100g mango
– kilka łodyżek kolendry
– 1 mały banan
– olej do smażenia

1) Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z limonki, posiekaną papryczką chili i kuminem, marynować pół godziny i usmażyć.
2) Czerwoną fasolę odsączyć i podgrzać z kminkiem i czosnkiem, mieszając od czasu do czasu.
3) Podsmażyć posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, podsmażyć, dodać quinoę, 190 ml wody i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
4) Mango pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną kolendrą.
5) Pokroić banana pod kątem w plastry i smażyć na niewielkiej ilości oleju po 3 minuty z obu stron.
6) W głębokim talerzu rozłożyć komosę, fasolę i kurczaka, na wierzchu rozłożyć mango i plastry banana.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 745 kcal

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo