Cukinia faszerowana zapiekana w sosie pomidorowym

Cukinia jest jednym z podstawowych warzyw w naszej kuchni i to nie zależnie od pory roku. Wiadomo, że w sezonie częściej przygotowuję różne potrawy. Dlatego staram się urozmaicić nasz jadłospis i wymyślać coraz to inne potrawy z udziałem tak wyśmienitego warzywa jakim jest cukinia. Dzisiaj postanowiłam przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym z kaszą gryczaną, farszem, który kiedyś wykorzystałam do sporządzenia gołąbków. Wyszło wspaniałe, sycące danie obiadowe, naprawdę godne polecenia.
Składniki:
4 mniejsze cukinie
500 g mięsa mielonego
1 woreczek kaszy gryczanej
cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą
passata pomidorowa

Sposób przygotowania:
Farsz przygotować z mięsa mielonego, ugotowanej kaszy gryczanej, do których dodać cebulę zeszkloną na oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić na ostro solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i pieprzem grubo mielonym z kolendrą. Cukinię umyć, a następnie pokroić na 5 – 6 cm kawałki. Środki wydrążyć, a następnie w wydrążone środki nakładać farsz. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać passatą pomidorową rozmieszaną z 1/2 szkl. wody, doprawioną solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nakryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 60 minut do miękkości cukinii. Smacznego. 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo