Cukinia z kiełbasą a la leczo

Mając do dyspozycji cukinie postanowiłam tym razem przygotować ją z dodatkiem boczku wędzonego i kiełbasy. Aby wyostrzyć smak dodałam pomidory i przyprawy. Nie byłam do końca przekonana do tej potrawy, ale, gdy ją spróbowałam, byłam zachwycona, zresztą mój tester również.  Niby podobna do bigosu, a w smaku zupełnie inna. Może dzięki temu, że cukinia była duszona w kawałkach, a nie starta. Dużą rolę odegrała również kiełbasa, która powinna być bardziej wędzona.
Składniki:
200 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy wędzonej
1 cebula
3 cukinie średnie
2 pomidory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę, a następnie stopić na dużej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i obraną i pokrojoną w piórka cebulę i chwilę razem wszystko przesmażyć. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę dodać do kiełbasy i boczku. Na koniec wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do miękkości cukinii. Doprawić na pikantnie. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo