Czego należy unikać, aby dania z grilla były perfekcyjne


Planujesz grilla i chcesz, aby wszystko się udało? Nie wiesz co zrobić, aby dania z grilla były perfekcyjne pod każdym względem?

Nie martw się, trafiłaś w odpowiednie miejsce i już za chwilę dowiesz się czego unikać, aby uzyskać zadawalające efekty. I to za każdym razem!

#1 Grill nie jest rozgrzany

Jeśli chcesz, aby dania z grilla były idealne, musisz pamiętać o odpowiednim rozgrzaniu sprzętu. Proces ten powinien trwać ok. 20 minut.

Dzięki czemu smażone mięso i warzywa staną się prawdziwą ucztą!

#2 Nie potrafisz pracować z „gorącymi punktami” na grillu

Grill nagrzewa się w różnym stopniu i wiadomo, że ma strefy z wyższą i niższą temperaturą. Ważne, aby opanować sztukę umiejętnego wykorzystania tych różnic.

Jeśli będziesz umieszczać duże kawałki mięsa tylko na gorących punktach grilla, bardzo szybko doprowadzisz do tego, że mięso z wierzchu będzie wydawało się gotowe, ale w środku będzie nadal surowe! Jeśli znów przytrzymasz je w takich warunkach zbyt długo, możesz spalić je na wiór.

Dlatego warto kłaść mięso w gorących punktach na początku, a potem przenosić je w punkty z niższą temperaturą, dzięki czemu mięso będzie mieć wystarczająco czasu, aby upiec się zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.

#3 Zbyt długo marynujesz mięso

Tak, mięso przed włożeniem na grilla, należy zamarynować. Ale jednocześnie musimy pamiętać o umiarze. W przeciwnym wypadku, efekty mogą nie być wcale zadawalające.

Warto więc pamiętać, że wołowinę i wieprzowinę należy marynować od 2 do 24 godzin, drób minimum 2 godziny, a ryby od 15 do 30 minut.

#4 Szaszłyki na grillu stają się płonącymi pochodniami

Aby uniknąć tego typu wpadek na grillu, wystarczy pamiętać o prostej i sprawdzonej sztuczce. Pół godziny przed planowanym grillem, umieść patyczki na szaszłyki w misce z wodą. To skutecznie rozwiąże problem.

#5 Zbyt często zdejmujesz pokrywkę z grilla

Ten punkt kieruje do osób, które mają grille z zamykanym wieczkiem. Jeśli zbyt często będziecie sprawdzać w jakim stanie znajduje się mięso, sprawicie, że ciepło z grilla będzie uciekać zbyt szybko, a co za tym idzie, mięso może być niedopieczone w środku.

Zasada ta działa podobnie jak w przypadku piekarnika, jeśli otwieramy go podczas pieczenia, spada temperatura i ciasto może po prostu nie wyrosnąć.

#6 Za wcześnie nakładasz słodkie sosy na pieczone mięso

Sosy z wysoką zawartością cukru powinnaś nakładać na mięso w końcowym etapie grillowania (2 minuty przed końcem). Jeśli o tym zapomnimy, w szybki sposób możemy spalić mięso, przez co nie będzie nadawać się do jedzenia.

#7 Małe i cienkie warzywa grillujesz bezpośrednio na ruszcie grillowym

To kolejny duży błąd, z którym pora skończyć. Małe elementy łatwo mogą wpaść pomiędzy przerwy w ruszcie. A nie chcesz przecież, aby grillowanie zamieniło się w walkę o każdy kawałek. To ma być miły i relaksujący czas w gronie najbliższych.

Jak rozwiązać ten problem? Zainwestuj w specjalne tacki lub kratki na grilla, na których będziesz mogła ułożyć np. szparagi i bez problemu przygotować je na grillu.

#8 Daj odpocząć zgrillowanemu mięsu

Nie podawaj upieczonego mięsa na grillu od razu. Daj mu ok. 10 minut na odpoczynek, dzięki czemu nie tylko zyska na smaku, ale i będzie łatwiej je skonsumować.

#9 Nie czyścisz grilla po każdym użyciu

Tylko systematyczne i dokładne czyszczenie grilla sprawi, że sprzęt posłuży nam na lata. Co więcej, jego czyszczenie nie będzie jedną, wielką męką.

Jeśli będziesz pamiętać o systematycznym czyszczeniu, będzie to proste i łatwe zadanie. I tu muszę dodać, że przy czyszczeniu rusztu nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Zabrudzenia pomoże usunąć zwykła folia aluminiowa!

Zobacz także: 15 przepisów na genialne przekąski na grilla


report this ad

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo