Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami

Błyskawiczny deser walentynkowy dla leniuchów, który zachwyci drugie połówki, a Wam pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Połączenie malin, serka mascarpone oraz bitej śmietany jest niezawodne i ukontentuje nawet najbardziej wybredną osobę. Przygotowanie całości zajmuje nie więcej niż 20 minut.

Zdjęcie - Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

  • 250 g mrożonych malin
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 15 ml zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • parę listków mięty

Dodatkowo

  • 2 słoiki o pojemności 330 ml

Przygotowanie

Maliny wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 5-8 minut z dodatkiem cukru wanilinowego (owoce mają się całkowicie rozpaść).

W tym czasie ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone z nasionami wanilii, a następnie dodajemy po łyżce ubitej śmietany cały czas miksując masę na niskich obrotach.

Maliny przecieramy przez sitko tak, aby otrzymać gładki sos. W zimnej wodzie zawieszamy mąkę ziemniaczaną. Sos podgrzewamy i dodajemy mąkę z wodą ciągle mieszając – dzięki temu sos stanie się gęstszy.

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały przez ok. 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru.

Składniki układamy w słoiczkach w następującej kolejności:

  • masa waniliowa
  • sos malinowy
  • masa waniliowa
  • sos malinowy
  • masa waniliowa
  • prażone migdały
  • listki mięty

Z podanych ilości składników wychodzą 2 duże porcje.

Zdjęcie - Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo