Domowe czekoladki Reese’s (bez cukru)

Zdjęcie - Domowe czekoladki Reese's (bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy dziewięć lat temu byłam w Stanach, z ciekawości spróbowałam bardzo popularnych tam słodyczy Reese’s. Szczególnie smakowały mi batony z nadzieniem z masła orzechowego oblanym cienką warstwą czekolady, ale najbardziej znane, teraz często dostępne w polskich sklepach, są peanut butter cups. Od jakiegoś czasu nie jem już jednak cukru, dlatego przygotowałam własną wersję tych pralinek. Są obłędne!

Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym – domowe Reese’s (bez cukru)
– 100g czekolady 90%
– 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
– 20g odtłuszczonego mleka w proszku
– koncentrat stewii w proszku
– 40g naturalnego masła orzechowego
– 10g mąki kokosowej

1) Stopić czekoladę z olejem kokosowym.
2) Przestudzić i dodać mleko w proszku i szczyptę stewii do smaku.
3) Do 8 foremek na minimuffinki wyłożych papilotkami nalać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, by powstał spód gruby na ok. 4 mm i wyrównać.
4) Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
5) Wymieszać masło orzechowe, mąkę kokosową i stewię.
6) Z masy uformować 8 kulek, rozłożyć na zastygniętych czekoladowych spodach i lekko spłaszczyć.
7) Polać resztą czekolady, wyrównać i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 115 kcal

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo