Drożdżówka z brzoskwiniami i kruszonką

Nie wiem jak u Was, ale u nas drożdżówki zawsze znajdą swoich sympatyków. Zwłaszcza jak są takie puszyste, mięciutkie, z soczystymi owocami i kruszonką, mniam! Ciasto jest bardzo łatwe do wyrobienia, pięknie wyrasta, a brzoskwinie można zastąpić innymi owocami, które mamy pod ręką, polecam! 🙂

Zdjęcie - Drożdżówka z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na blachę o wym. 20 x 20 cm:

Ciasto:

  • ok. 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • ok. 1 szklanki ciepłego mleka

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki zimnego masła

Owoce:

  • 2-3 umyte i pokrojone na plasterki brzoskwinie

W misce wymieszać mąkę, drożdże oraz cukier. Zrobić wgłębienie i w nie wbić jajko oraz rozpuszczone masło. Powoli dolewając mleko mieszać masę najpierw łyżką a następnie ręką (dolewać tyle mleka, aby ciasto było miękkie i nieklejące). Gotowe ciasto wyrabiać przez kilka minut tak aby się dobrze napowietrzyło. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem, na nim ułożyć wyrośnięte ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń, lekko docisnąć. W miseczce ręką wymieszać składniki na kruszonkę tak aby powstała struktura mokrego piasku. Posypać nim owoce. Ciasto piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i blachy, studzić na kratce.

Zdjęcie - Drożdżówka z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo