Drożdżówka z serem

Przepyszna i mięciutka drożdżówka z serem i chrupiącą kruszonką. Wilgotna, puszysta jak z najlepszej cukierni.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy. Ciasto drożdżowe możesz wykonać wieczorem, wstawić do lodówki i rano upiec świeżutką drożdżówkę na śniadanie.

Jeśli nie przepadasz za rodzynkami możesz użyć suszonej żurawiny lub moreli pokrojonej w kosteczkę.

Drożdżówka z serem jest rewelacyjna zaraz po upieczeniu. Wilgotne i puszyste ciasto w środku ze słodkim nadzieniem serowym i do tego chrupiąca kruszonka. Rewelacja.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Zdjęcie - Drożdżówka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DROŻDŻÓWKA Z SEREM

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 2 drożdżówki

  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • 80 g masła, rozpuszczonego
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego, słonecznikowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE:

  • 500 g twarogu, półtłustego (typu klinek)
  • 100 g serka naturalnego, śmietankowego np. z Piątnicy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego, proszek

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 80 g masła, zimnego

DODATKOWO:

  • 80 g rodzynek lub żurawiny
  • 1/2 szklanki cieplej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Rodzynki lub żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Ze świeżych drożdży wykonujemy wcześniej rozczyn (odrobina mąki, mleka, cukru i drożdże świeże -mieszamy do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany, odstawiamy na 15 min). Suche drożdże dodajemy od razu do mąki razem z mlekiem, jajkiem, żółtkami. Chwilkę mieszamy łyżką np. drewnianą i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach roztopione masło oraz olej. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i jednolite. Formujemy kulę i wkładamy do lekko oprószonej mąką miski, przykrywamy szczelnie folią. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na placek o wymiarach około 25×30 cm.(długość nieco mniej od formy) Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Środek nacinamy nożem (zostawiając jeden koniec nie przecięty) i zaplatamy jak warkocz. Wkładamy do foremek o wym. 12×28 cm lub podobnych Owijamy folią i zostawiamy na 40 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Wstawiamy do lodówki.
Po wyrośnięciu oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 35-45 min. do zarumienienia wierzchu.

Zdjęcie - Drożdżówka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżówka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo