Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżówki ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ! A polane lukrem to dopiero poezja 🙂 W sezonie śliwki najczęściej wykorzystuję do drożdżowych wypieków, na powidła śliwkowe i knedle. A wy w jakiej postaci uwielbiacie śliwki ?

Ciasto drożdżowe wyszło mi bardzo delikatne i puszyste i bardzo łatwo było mi formować z niego drożdżówki. Jako nadzienia użyłam śliwek z syropu mojej babci, ale spokojnie możecie użyć świeżych owoców czy powideł.

Lukier zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu i polałam nim przestudzone drożdżówki ze śliwkami. Wyszło mi go trochę za dużo, więc przelałam lukier do słoika i włożyłam do lodówki (Będzie do kolejnych wypieków).

Drożdżówki z tego przepisu ze względu na to, że nie zawierają mleka krowiego i masła mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy czy kazeiny.

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
60 g miodu lub cukru
50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )
20 g świeżych drożdży
1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego
garść orzechów włoskich
Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:

Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drożdżówki ze śliwkami i lukrem Pyszne i szybkie drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Bez mleka i masła. Kategorie: Ciasta, Drożdżówki Kuchnia: Bez masła, Bez mleka Tagi: drożdżówki Czas przygotowania: 45 minutes Cook Time: 25 minutes Całkowity czas: 1 hour 10 minutes Ilość porcji: 8 drożdżówek Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki500 g mąki pszennej 1 jajko 60 g miodu lub cukru 50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich ) 20 g świeżych drożdży 1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego garść orzechów włoskich Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki Sposób wykonania

  • Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
  • Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo