Drożdżówki ze śliwkami

Jest jakiś plus tych panujących od kilku dni upałów: ciasto drożdżowe rośnie w tej temperaturze jak szalone 😛 A wokół tyle pysznych śliwek, więc połączyłam jedno z drugim i raz dwa powstały pyszne drożdżówki ze śliwkami, polecam są naprawdę smaczne! 🙂

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 9 drożdżówek:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • ok. 2,5 – 3 szklanki mąki
  • ok. 4-5 śliwek
  • cynamon
  • cukier puder + gorąca woda na lukier

Drożdże wkruszyć do miski i zasypać cukrem. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać je do drożdży i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodać jajko, olej oraz mąkę (najpierw 2 szklanki, wymieszać i dosypywać do czasu, aż ciasto będzie dało się wyrabiać). Chwilę wyrobić, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulę a potem spłaszczyć ją na kształt placka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka poukładać umyte i pokrojone śliwki. Posypać je delikatnie cynamonem. Na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni C, odstawić drożdżówki do napuszenia. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce, gdy będą zimne polać lukrem.

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo