Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej z tego przepisu są bardzo kruche, leciutkie, idealne na tłusty czwartek. Przepis z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Warto użyć malaksera i rozdrobnić dokładnie.

Białka możesz użyć do bezy lub pieguska.

Faworki koniecznie rozwałkowuj na bardzo cienki placek, im cieńszy tym będą delikatniejsze.

Faworki Ćwierczakiewiczowej są moje ulubione zaraz po tych z serkiem mascarpone.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na faworki.

Zdjęcie - Faworki Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FAWORKI ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 35 g masła, temp. pokojowa
  • 8 żółtek
  • 4 jajka, małe
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
  • 2 łyżki rumu lub octu

DODATKOWO:

  • cukier puder do oproszenia
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto. Możesz użyć również malaksera.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, które wcześniej warto podzielić na kilka kawałków. Cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy paski wzdłuż i w poprzek. Środek lekko nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do 180 C na lekko złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Faworki Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Faworki Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Faworki Ćwierczakiewiczowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo