Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki

Jest to najprostszy tego typu chłodnik rodem z Hiszpanii. Miałam okazję jeść go dawno temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, ale dopiero teraz podczas tych wielkich upałów przypomniało mi się o nim. Gazpacho schłodzone w lodówce doskonale nadaje się na lekkie danie obiadowe właśnie podczas takich upałów.
Składniki:
5 dojrzałych pomidorów
2 małe ogórki gruntowe lub pół ogórka wężowego
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz świeżo mielony
papryka ostra w proszku
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki wody
3 kromki tosta pełno ziarnistego

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Pomidory pokroić w ćwiartki wydrążyć nasiona, a następnie wrzucić do garnka, w którym będzie się warzywa blendować. 1/2 pomidora pokroić w drobną kostkę i odłożyć. Ogórki obrać pokroić i wrzucić do pomidorów i również część pokrojonych w drobną kostkę odłożyć. Część papryki pokrojonej w kostkę odłożyć, resztę wrzucić do pozostałych warzyw. Cebulę pokroić w kostkę razem z obranym czosnkiem i wrzucić do mieszanki warzyw. Na koniec wrzucić pokrojone kromki tosta.  Dodać sok z cytryny, oliwę, wodę i resztę przypraw, a następnie wszystko dokładnie zblendować. Włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki, żeby dokładnie gazpacho schłodzić. Podawać z dodatkiem odłożonych kostek warzyw. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo