Grzyby po kaszubsku

O tym przepisie słyszałam, ale dotyczył śledzi po kaszubsku, których nigdy nie robiłam więc  kupowałam  gotowe w słoiku.  Nie powiem bardzo mi smakowały, ale  o nich zapomniałam, bo to było bardzo dawno temu. Teraz, kiedy zupełnie przypadkowo trafiłam na przepis dotyczący grzybów musiałam koniecznie je  w ten sposób przygotować. Tym bardziej, że trafiła się nie lada okazja, bowiem mąż przyniósł mi niespodziewanie dużo grzybów. Na początek zrobiłam z jednej porcji, by przekonać się czy faktycznie są dobre. Muszę przyznać, że takiego rarytasu dawno nie jadłam. Smakują wyśmienicie. Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Aleex.
Składniki:
1 durszlak ugotowanych grzybów
1/2 łyżki soli
 1/2 kg cebuli
1 szklanka oleju

Składniki zalewy:
1 szklanka wody
1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek pasty pomidorowej
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować grzyby około 1/2 godziny. Po tym czasie ugotowane grzyby odcedzić.
W szklance oleju udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami. Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i olejem, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić. Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo