Gulasz z kurczaka i fasoli płaskiej mamut

Wczoraj mąż kupił fasolę mamut i prosił bym coś dobrego z tego wyczarowała. Cóż miałam robić. Od razu  przejrzałam zawartość  zamrażalki i znalazłam jeszcze piersi z kurczaka. Mając jeszcze do dyspozycji pomidory i marchew, postanowiłam przygotować taki gulasz mięsno warzywny, w którym dominuje fasola mamut.  Muszę przyznać, że ten gulasz wyszedł naprawdę wyśmienity w smaku i w pełni zasłużyłam na pochwałę mojego testera. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

500 g fasolki mamut

2 marchewki

1 cebula

2 pomidory malinowe

świeży koperek

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

papryka mielona słodka

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę, posolić i wrzucić na gorący olej. Przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę,  obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Razem wszystko przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać pokrojoną fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, zalać wodą, aby przykryła składniki i gotować do miękkości. Można dodać ewentualnie dla polepszenia smaku dwie łyżki passaty pomidorowej. Serwować z pieczywem. Smacznego. 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo