Jagodzianki z kruszonką bez lukru! Lipcowa klasyka

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką bez lukru! Lipcowa klasyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiadomo, że jak lipiec to jagodzianki i pierogi z jagodami. Letnia klasyka!
A jagodowe bułeczki to u mnie z kruszonką, którą bardzo lubię. Te miały być wyjątkowo z lukrem, ale…odruchowo zrobiłam kruszonkę. No cóż, zamiłowania nie przezwyciężysz. J. nie wydawał się rozczarowany, kiedy zobaczył blachę upieczonych jagodzianek…bez lukru.
To ja od razu chwytam jedną!
– Wolałbyś z lukrem?
– Skąd! Ale kruszonkę zawsze można polukrować…

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką bez lukru! Lipcowa klasyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodzianki z kruszonką bez lukru!
ciasto
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
3 żółtka
500 g mąki tortowej
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

nadzienie
300 g świeżych jagód
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

kruszonka
40 g masła
50 g mąki
20 g cukru trzcinowego

do posmarowania
1 jajko
2 łyżki mleka

Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie. Do misy robota wlej żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i miksuj dodając stopniowo mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wlej masło i miksuj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryj je ścierką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia – na około godzinę lub do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki przełóż do małej miski i rozcieraj w palcach robiąc kruszonkę. Można to też zrobić za pomocą robota.
Przebrane jagody wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pudrem. Dzięki temu jagody nie wypłyną z ciasta.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt i podziel na 8 prostokątów. Na środek każdego nałóż porcję jagód i dokładnie zlep formując podłużny kształt. Układaj na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut aż będą złote. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je jeszcze na 5 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostygnięcia.

Możesz też upiec:

Jagodzianki na jogurcie
Jagodniki
Jagodowe tarty
Ciasto z jagodami i kruszonką

Jagodzianki piekłam na papierze do pieczenia, który jest wykonany z niebielonej pulpy, pochodzącej z odpowiedzialnej gospodarki leśnej, kompostowalny w przydomowych kompostownikach, pokryty powłoką silikonową (z piasku i kwarcu). Niewybielany, naturalnie brązowy, wolny od chloru. Karton, w który papier jest zapakowany nadaje się do recyklingu lub na kompost. Do nadruków użyto farby roślinnej. Można go kupić w Better Land – drogerii ekologicznej.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo