Jajka przepiórcze z rzodkiewkowym majonezem

O jajkach przepiórczych wiele słyszałam, ale nigdy nie miałam okazji ich spróbować. Dlatego byłam zaskoczona prezentem naszej sąsiadki, która przyniosła nam kilka jajek  od przepiórek, które hoduje w swoim ogródku. Zastanawiałam się co mogę przygotować z takimi jajeczkami w roli głównej. Po krótkim namyśle i przeszukaniu internetu zdecydowałam, że na początek zrobię jakąś prostą przekąskę.
Oczywiście znowu zadziałała moja wyobraźnia i zainspirowana przeróżnymi przepisami stworzyłam własną przekąskę, która nie tylko ładnie się prezentuje, ale jest również pyszna.

Składniki:
6 jajek przepiórczych  (bo tyle miałam)
4 rzodkiewki
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
kilka listków sałaty lodowej
kilka plasterków ogórka zielonego
kilka plasterków rzodkiewki
garstka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół. (jajka gotuje się 4 min, a następnie odcedza, potrząsa  garnkiem, aby skorupki popękały, zalewa  zimną wodą i dopiero obiera).  Majonez wymieszać z startymi na drobnych oczkach rzodkiewkami, przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć listki sałaty, na sałacie plasterki rzodkiewki i ogórka, a następnie połówki jajeczek przepiórczych. Na każdą połówkę jajka nałożyć rzodkiewkowy majonez i całość posypać koperkiem. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo