Jak przechowywać chleb w kuchni, aby posłużył nam na dłużej


Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać chleb w kuchni, aby nie zmarnowała się, ani jedna kanapka, zaraz wszystko stanie się jasne.

Należę do grupy osób, które nie lubią, kiedy coś się marnuje. A że chleb można znaleźć w każdym domu, postanowiłam podzielić się z Tobą sprawdzonymi sposobami, dzięki którym pyszne pieczywo posłuży nam znacznie dłużej.

#1 Chlebak w kuchni

Zaczynamy od tradycyjnego chlebaka, który ciągle cieszy się niesłabnącą popularnością. Na przestrzeni lat oprócz wolnostojących urządzeń, pojawiły się również zabudowane chlebaki, które można ukryć w kuchennych szufladach.

A skoro już mowa o przechowywaniu chleba w takich warunkach, warto wiedzieć, że pieczywo lubi wilgotne środowisko. Dlatego warto co 3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Tym samym w znaczny sposób wydłużysz żywotność chlebowych wyrobów.

#2 Papierowe torebki


Tego rodzaju materiał pomaga pieczywu zachować świeżość na dłużej. Dlatego jeśli chcesz je przechowywać w takich warunkach, zawsze wybieraj papierowe wyroby, a nie torebki plastikowe.

#3 Lniane woreczki

Pisząc o sposobach przechowywania pieczywa, warto wspomnieć również o lnianych woreczkach. Możesz wykorzystywać je wielokrotnie i trzymać zarówno na blacie, jak i w kuchennych meblach.

#4 Zamrażarka – jak przechowywać chleb w dłuższych terminach

I na koniec pomysł z zamrażarką, który przyda się w sytuacjach, kiedy kupisz większą ilość chleba. W takich przypadkach dobrze jest podzielić chleb na mniejsze porcje, dzięki czemu nigdy nie zmarnujesz ani grama pieczywa. Pleśń i czerstwy chleb to już przeszłość!

Co więcej pieczywo w takich warunkach możesz przechowywać do 3 miesięcy!

I już wszystko jasne jeśli chodzi o temat jak przechowywać chleb.

Zobacz także: Przechowywanie żywności – jak wydłużyć jej przydatność


report this ad

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo