Jak w domu zrobić masło? To tylko 5 minut, a smaku nie da się porównać z niczym!

Chciałabym móc napisać, że jestem doskonałą panią domu, robię masło, mam idealnie wypielony warzywnik i starte kurze. Ale tak nie jest, więc nie napiszę. Robię to, co muszę między pracą, a dzidziutkiem. Bywa też, że nie nadążam robić nawet tego, co muszę. Grunt to nie panikować jak się coś przewróci. Jak się przewróci, to znaczy, że leży i jest bezpieczne, bo już się nie przewróci.

No ale pięć minut?! Od czterech czy pięciu miesięcy mam na liście ten wpis i już dziś mi się udało go przygotować. Sukces!

jak zrobić masło

jak zrobić masło

Jeśli macie dzieci w wieku wczesnoszkolnym/późnoprzedszkolnym, to możecie ich użyć zamiast blendera. Co prawda czas przygotowania masła wydłuży się do pół godziny, ale przynajmniej dowiedzą się czegoś o świecie.

Jeśli natomiast nie macie dzieci lub nie chcą współpracować, to użyjcie ręcznego blendera i cała operacja zajmie Wam ok. pięciu minut. Warto.

jak zrobić masło

jak zrobić masło

O tak:

Weźcie 600 ml śmietany 30, 36 lub 42% tłuszczu, umieśćcie ją w wysokim naczyniu i blendujcie ręcznym blenderem (końcówką z nożykiem). Po kilku minutach ubijecie pianę, która z czasem zacznie się zmieniać w grudki masła pływające w znacznie rzadszej serwatce. Będzie to wyraźnie widać, bo grudki masła będą jasnożółte, a serwatka półprzezroczysta.

Na misce umieśćcie sito i przelejcie na nie zawartość. W ten sposób maślanka trafi do miski, a na sicie zostaną grudki masła. Teraz ręką lub łyżką odciśnijcie z masła resztki maślanki, a samo masło uformujcie dłońmi w osełkę lub kulę i przełóżcie do drugiej miski wypełnionej zimną wodą. Płuczcie zmieniając wodę, aż ta będzie przejrzysta. W praktyce wodę trzeba wymienić dwa-trzy razy.

Przełóżcie masło do maselniczki i wstawcie do lodówki. Tak przygotowane świetnie przechowuje się w lodówce ponad tydzień, ale jeśli zrobicie więcej, to można je też mrozić.

Z tej ilości śmietany wychodzi mniej więcej równowartość kostki masła.

Maślankę możecie wypić lub wykorzystać do jakichś placuszków czy naleśników.

Wersja dla dzieci: śmietanę wlejcie do większego słoika, zakręćcie i niech dziecięce rączki potrząsają nim jak shakerem. Grudki masła pojawią się mniej więcej po trzydziestu minutach. Jak czary.

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

Zróbcie masło raz, a będzie Was do niego ciągnęło jak wilka do lasu. To jest smak dzieciństwa – jedyny i niepowtarzalny!

Magda

Spodobał Ci się przepis? To fajnie 🙂 Będzie mi miło, jeśli pomożesz mi szerzyć miłość do masła i go udostępnisz. Dziękuję!

Podobne wpisy


LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo