
Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango
Składniki
- 500 g truskawek
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 150 g biszkoptów typu lady fingers
- 100 g cukru
- 60 ml oleju Kujawski rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 1 mango (ok. 300 g)
- ½ cytryny
Przygotowanie
Truskawki myjemy i miksujemy z jogurtem, cukrem i olejem.
2,5 łyżki żelatyny namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, tylko do momentu, aż się rozpuści i dodajemy do truskawek z jogurtem. Dokładnie mieszamy.
Herbatniki układamy na dnie i bokach tortownicy. Wylewamy niewielką ilość musu truskawkowego na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, by stężał.
Następnie wlewamy powoli resztę truskawek i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Pozostałą żelatynę namaczamy i postępujemy tak samo, jak z poprzednią porcją.
Mango obieramy i miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia.
Wstawiamy do lodówki, aż mus zacznie tężeć.
Tężejącym musem polewamy sernik i odstawiamy, aż zastygnie całkowicie.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl