
Kalafior z kurkumowo – paprykowym masłem i koperkiem

Długo zastanawiałam się jak przygotować kalafior, który kupił mój mąż. Tradycyjna wersja już się nam znudziła, a wszelkie kotleciki wymagały dłuższego stania przy garach, więc musiało to być coś szybkiego, prostego i nowego. I tu z pomocą znowu przyszedł mi mój mężulek, który gdzieś wyczytał, żeby obsypać kalafior ugotowany kurkumą i papryką, ale mnie nie do końca się spodobał ten pomysł. Dlatego postanowiłam przygotować do polania kalafiora takiego masełka kurkumowo – paprykowego.
Różyczki kalafiora tak przygotowane okazały się przepyszne, w pełni zasługujące na polecenie.
Składniki:
kalafior
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
koperek
sól
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do osolonej wody i gotować do miękkości. W międzyczasie roztopić masło, dodać kurkumę i paprykę słodką, które chwilę przesmażyć. Kalafior wyjąć na talerz polać kurkumowo – paprykowym masłem , posypać posiekanym koperkiem. Tak przygotowany kalafior zaserwowałam z jajkami sadzonymi. Smacznego.