Kalarepa kiszona

Zdjęcie - Kalarepa kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiszenie ogórków małosolnych w mojej kuchni trwa od maja do października. Latem regularnie co tydzień nastawiam 4 słoiki i po 2-3 dniach nie ma po nich śladu. Skusiłam się, po odwiedzinach u Amber, na ukiszenie kalarepy w soku po ogórkach małosolnych. Najgorzej miałam z zachowaniem soku, bo znika zawsze tak samo szybko jak ogórki. Ukiszona kalarepa ma bardzo ciekawy smak i bardziej mi smakowała po 5-6 dniach. Jednak jadłam ją sama, nikt w domu się nie skusił na nią. A szkoda:-(

Zdjęcie - Kalarepa kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis podaję za Amber (klik) Składniki:

  • 1 – 2 młode kalarepy z liśćmi,
  • gałązki kopru
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 plasterek korzenia imbiru (dałam korzeń chrzanu),
  • sok z ogórków małosolnych.

Przygotowanie: Kalarepę oczyścić, dokładnie umyć. Usunąć stare liście, młode zostawić . Słój do kiszenia wyparzyć wrzątkiem. Kalarepę przekroić na cztery części – wzdłuż i razem z liśćmi ułożyć w słoju. Wsypać przyprawy, dodać koper i zmiażdżone ząbki czosnku z łupinami. Zalać sokiem z ogórków małosolnych, przykryć serwetką lub pokrywką i odstawić na dwa -trzy dni. Mi bardziej smakowała po dłuższym czasie.
Zdjęcie - Kalarepa kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kalarepa kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo