Kapusta duszona z ziemniakami, marchewką i mięsem mielonym

Dzisiaj miałam okazję przygotowywać wraz z innymi uczestnikami wspaniałej grupy kulinarnej,  wyśmienite danie jednogarnkowe według przepisu pani Ulrike Hendrichs, którego dotychczas nie znałam. Spotykając się z tymi wspaniałymi ludźmi poznaję wiele nowych przepisów nie tylko kuchni niemieckiej, ale także kuchni innych krajów. To jednogarnkowe danie obiadowe przygotowane z tak prostych i ogólnie dostępnych składników jest wyśmienite w smaku i naprawdę godne polecenia.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
5 średnich marchewek
5 – 6 ziemniaków
1 duża cebula
500 g mięsa mielonego
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki suchej jarzynka własnej roboty
ocet balsamico biały
olej kokosowy
1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:
Kapustę  poszatkować, posolić dobrze wycisnąć i odstawić na 10 minut by zmiękła. Marchewki obrać i pokroić w pół plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać olej kokosowy. Na dno brytfanki wrzucić część cebuli. Chwilę podusić  cebulę. Kapustę wymieszać z ziemniakami, marchewką, doprawić solą, pieprzem, a następnie przełożyć do brytfanki na uduszoną cebulę.  Na koniec szklankę wody wymieszać z  jarzynką i zalać potrawę. Dusić do miękkości warzyw. W między czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić mięso mielone i resztę cebuli, posolić i dodać majeranek. Dusić cały czas mieszając. Gdy warzywa są miękkie, odrobinę potłuc je tłuczkiem do ziemniaków, dodać do smaku octu balsamicznego,  mięso mielone i całość przemieszać. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo