Karkówka z piekarnika z ziemniakami, cebulą i pieczarkami

Często zastanawiałam się jak przyrządzić karkówkę, by danie było proste, smaczne i inne niż te tradycyjne, czyli panczkrałt z karkówką. I pomyślałam, że skoro inne mięsa można zapiekać z warzywami, dlaczego nie zrobić tego z karkówką. Dlatego przygotowałam ten rodzaj mięsa z ziemniakami, cebulą i pieczarkami, danie , które okazało się nie tylko proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim wyśmienite.
Składniki:
4 plastry karkówki
400 g pieczarek
1 duża cebula
5 – 6 ziemniaków

3 łyżki ketchupu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek mielony
papryka mielona
olej

Sposób przygotowania:
Plastry karkówki natrzeć  przyprawami i olejem, a następnie odłożyć na godzinę do lodówki. W między czasie pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, zaś ziemniaki obrać i pokroić w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z ketchupem i przyprawami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Podlać odrobiną wody, a następnie ułożyć na warzywach przygotowane plastry karkówki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 2 godzin, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.  Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo