
Klopsiki wieprzowe na kapuście – idealne na obiad
Nie masz pomysłu na obiad? Przejadły Ci się najbardziej oklepane propozycje? Postaw na klopsiki wieprzowe zapieczone na kapuście, a z pewnością nie pożałujesz!
Zobacz także: Łosoś pieczony pod morelową glazurą
Podstawowe składniki
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść kapustę kiszoną. Następnie dodaj: cebulę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę na klopsiki. W misce połącz: mięso wieprzowe, suszoną cebulę i czosnek, sól, pieprz, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę grahamkę.
- Czas przygotować zasmażkę, łącząc ze sobą na patelni masło i mąkę.
- Do ugotowanej kapusty dodaj: koperek suszony, majeranek, pieprz, sól, przecier pomidorowy oraz zasmażkę. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż klopsiki z mięsa wieprzowego i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza)
- Smacznego!