
Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny
Składniki
- 300 g truskawek
- 250 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub gęstego jogurtu
- 75 g mąki pszennej
- 60 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- 15 g cukru
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
Jajka rozkłócamy z mlekiem.
Dodajemy sól, 40 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią, połowę cukru oraz mąkę. Miksujemy lub ubijamy rózgą kuchenną ciasto naleśnikowe.
Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy dość cienkie naleśniki, od czasu do czasu smarując lekko olejem patelnię.
Truskawki miksujemy ze śmietaną lub jogurtem. Dosładzamy do smaku.
Naleśniki rolujemy ściśle i kroimy w paski o szerokości 1 cm.
Kluski z naleśników układamy na talerzach i polewamy sosem truskawkowym.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl