Kopytka

Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nigdy do kopytek nie dodawałam kaszy manny i pierwszy raz ciasto przygotowywałam w thermomiksie.Super sprawa takie urządzenie, nie trzeba gotowanych ziemniaków przeciskać przez praskę , wystarczy kilka sekund i ciasto jest gotowe.Po wyjęciu ciasta na blat dosypałam ciut mąki, ilość mąki w sumie zależy od rodzaju ziemniaków.

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotować garnek z osoloną wodą, doprowadzić wodę do wrzenia.Do dzbanka thermomiksa wsypać mąkę, ziemniaki , kaszę manną rozdrobnić 10 s/obr.4Dodać jajko, sól,wyrobić ciasto 30 s/interwał.
Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką ,uformować z ciasta wąskie i długie wałki ,pokroić na ukośne kawałki( ok. 2 cm) ,wrzucić na wrzącą wodę i gotować od 3 do 5 minut do momentu wypłynięcia na powierzchnie.Podawać polane zeszkloną cebulką z boczkiem. Źródło-klik. Zdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo