Kotleciki mięsno – warzywne z piekarnika

W naszym menu znajdują się różnego rodzaju kotleciki zarówno mięsne jak i warzywne, ale w większości smażone na patelni. Tym razem postanowiłam jednak przygotować tą zdrowszą wersję, czyli pieczone w piekarniku. Aby nabrały innego smaku i nie przypominały smaku tradycyjnego kotleta mielonego dodałam marchewkę, cukinię i cebulę oraz dużo natki pietruszki. Zaserwowane z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z marchewki po koreańsku stanowiły doskonałe danie obiadowe.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 mała cukinia
1 marchewka
1 cebula
natka pietruszki
jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą

Sposób przygotowania:
Mięso przełożyć do miski, a następnie dodać starte na dużych oczkach warzywa. Wymieszać. Do tak przygotowanej masy  dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem,  pieprzem ziołowym, pieprzem grubo mielonym z kolendrą.  Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce,  zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Po tym czasie  posypać kotleciki startym serem i zapiekać do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo