Kotleciki z kalafiora, cukinii i portulaki

W ostatnim czasie w naszej kuchni na stałe zadomowiła się portulaka, dlatego co rusz wymyślam potrawy z jej udziałem. Tym razem postanowiłam przygotować kotleciki z kalafiora, cukinii i portulaki, które zaserwowane z sosem z jogurtowo  – koperkowym stanowią doskonałe i sycące danie obiadowe.

Składniki
mały kalafior
1/2 pęczka portulaki
mała cukinia
garść szczypiorku
dwa ziemniaki
bułka tarta
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i razem z obranymi i pokrojonymi ziemniakami ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany kalafior i ziemniaki odcedzić i rozgnieść  widelcem.  Do zimnego kalafiora dodać pokrojoną portulakę, szczypiorek i potartą na dużych oczkach i odciśniętą cukinię.  Do tej j masy dodać  jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i pieprzem grubo mielonym z kolendrą. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce. Posypać startym, żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo