Kotlety z mięsa mielonego, brokuła i kalafiora z piekarnika

Warzywne kotleciki już były, więc tym razem postanowiłam dodać do nich mięso mielone, by powstało danie bardziej syte i zupełnie inne w smaku. Trochę obawiałam się jaki będzie wynik mojego eksperymentu.  Ale co tam do odważnych świat należy. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Pomieszałam wszystkie te składniki i wyszło zupełnie nowe danie, które zaserwowane z sosem salsą  okazało się obłędne w smaku.
Składniki:
1/2  kalafiora
1/2 brokuła
500 g mięsa mielonego
pęczek szczypiorku
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
bułka tarta
ser żółty tarty

Sposób przygotowania:
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.  Ugotowany kalafior i brokuł odcedzić i rozgnieść widelcem, a następnie  odstawić do ostygnięcia. Dodać mięso mielone i wszystko wymieszać . Do tak przygotowanej masy  dodać drobno posiekany szczypiorek, jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce,  zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Po tym czasie  posypać kotleciki startym serem i zapiekać do czasu rozpuszczenia sera.  Tak przygotowane kotlety zaserwowałam z salsą. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo