Kotlety z piersi z kurczaka w ziemniaczanym cieście

Kotlety z piersi z kurczaka robię często i staram się za każdym razem przygotowywać je w innej panierce. Jednak kotlety w ziemniaczanym cieście zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni, ponieważ są one nie tylko wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo soczyste w środku i chrupiące z wierzchu, a takie właśnie preferują smakosze kotletów.

Gdy miałam okazję pierwszy raz je pokosztować nie chciało mi się wierzyć, że są przygotowane w cieście z ziemniaków. Dlatego musiałam je natychmiast przygotować na obiad, by zaskoczyć męża. Udało się i mam znowu plusa. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 średnie ziemniaki

jajko

100 ml mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka obrać z tłuszczu i błonek, następnie przekroić wzdłuż, żeby z dwóch piersi powstały 4 kotlety i lekko rozbić  tłuczkiem. Włożyć do marynaty i odłożyć na godzinę do lodówki.  W między czasie przygotować ciasto ziemniaczane , w tym celu ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piersi wyjąć z marynaty, przełożyć do ciasta ziemniaczanego i odłożyć na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjąć i smażyć z obu stron na rumiano. Tak przygotowane kotlety zaserwowałam z gotowaną białą kapustą i ziemniakami. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo