
Krem mascarpone z pieczonymi morelami i owsianym ciasteczkiem amaretto
Składniki krem:
- 250 g mascarpone
- 20 g cukru
- 1 jajko
morele:
- 300 g moreli
- 20 g migdałów w płatkach
- 20 ml miodu
- 15 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
ciasteczka owsiane:
- 120 g płatków owsianych
- 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 30 g migdałów w słupkach lub płatkach
- 25 ml likieru amaretto
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Ciasteczka owsiane amaretto:
Olej mieszamy rózgą kuchenną z cukrem, jajkiem i amaretto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i migdały.
Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy za pomocą łyżki małe porcje ciasta, formując ciasteczka. Pieczemy w temp. 180ºC około 10-12 minut. Zdejmujemy z blachy po przestudzeniu.
Morele:
Morele kroimy na pół i usuwamy pestki. Układamy w formie żaroodpornej. Polewamy miodem i opcjonalnie amaretto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 15 minut w temp. 200ºC. Studzimy.
Krem:
Jajko dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtko od białka.
Żółtko ucieramy z serkiem mascarpone, a białko ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Delikatnie łączymy obie masy i przekładamy do pucharków lub szklanek. Lekko schładzamy.
Na krem mascarpone wykładamy upieczone i wystudzone morele i podajemy z ciasteczkami owsianymi. Można też pokruszyć ciasteczka i posypać nimi deser.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl