
Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą
Składniki
- 500 g czereśni
- 300 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 80 g mąki krupczatki
- 30 ml śmietany 18%
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąki pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 20 g cukru i szczyptą soli.
Dodajemy olej, 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeśli zbytnio się kruszy, dodajemy 1-2 łyżki wody. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut.
Schłodzone kruche ciasto wałkujemy dość cienko i wykładamy na blachę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temp. 190ºC na złoty kolor.
Czereśnie:
Czereśnie drylujemy. Gotujemy je z 30 g cukru na niewielkim ogniu, aż puszczą sok. Zalewamy je mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i gotujemy, mieszając przez 1 minutę. Studzimy.
Na przestudzony spód wykładamy czereśnie.
Beza włoska:
150 g cukru zalewamy 30 ml wody i gotujemy syrop na niewielkim ogniu do uzyskania temperatury 120ºC.
Gdy temperatura syropu cukrowego zbliża się do 100ºC, zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy gorący syrop o temperaturze 120ºC, wlewając go wąską strużką.
Po dodaniu całego syropu kontynuujemy ubijanie do momentu, aż beza będzie chłodna.
Wykładamy bezę na czereśnie i opalamy palnikiem kuchennym lub wstawiamy pod mocno rozgrzany grill.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl