Kurczak limonkowo-miodowy

Zdjęcie - Kurczak limonkowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad? Wystarczy rano zamarynować mięso, a po powrocie z pracy rzucić na patelnię. Sekret oczywiście tkwi w marynacie. Dzisiejsze składniki to limonka i miód. Dodałam, też listki świeżego estragonu i starty czosnek. Danie błyskawiczne i bardzo dobre.

Składniki Instrukcje

Filet umyć i osuszyć. Przekroić na pół i jeszcze raz wzdłuż, tak aby wyszły 4 porcje. Każdą porcję lekko rozbić. W głębokim naczyniu umieścić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz. Następnie wlać wyciśnięty sok z limonki i otartą skórkę, wymieszać. Dodać miód, wymieszać. Na koniec wlewać stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Wszystkie składniki marynaty  powinny ładnie się połączyć. Dodać listki świeżego estragonu.

W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinny być pokryte z każdej strony, odstawić do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmować z marynaty i smażyć na patelni, najlepiej grillowej, po kilka minut z każdej strony.

Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kurczak limonkowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo