Łatwy przepis na domowe krówki z… nutką dekadencji

Krówki uważam za nasze dobro narodowe. Lubię ich próbować w innych miejscach, na przykład w Irlandii zawsze kupuję krówki z wyspy Aran i są pyszne, ale domowych nic nie jest w stanie przebić. Są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że jeśli tylko zrobicie je raz – będziecie robić już zawsze.

Wiem oczywiście, że z krówkami jest jak z majonezem – mogą podzielić Polskę. Jedni lubią bardziej chrupiące, inni z ciągnącym się środkiem, a ktoś jeszcze powie, że dobra krówka to taka, która jest jak toffi. Nie ma sprawy, będę jak Król Salomon – z tego jednego przepisu możecie uzyskać dowolny efekt, zaraz wytłumaczę jak.

krowki przepis

krowki przepis


Zachęcam też do eksperymentowania ze smakiem, bo oto Wasze krówki mogą mieć posmak pomarańczy, mogą być kakaowe albo o smaku solonego karmelu. Gwiazdą i partnerem dzisiejszego wpisu jest Krupnik o smaku słonego karmelu. To relatywnie lekki alkohol, który powstaje na bazie jakościowej śmietanki i aromatycznego karmelu z solą morską, która jest świetnym kontrapunktem dla słodyczy. Likier ma aksamitną konsystencję i bursztynowy kolor, można go pić tak po prostu, z kieliszka, ale też doskonale sprawdza się w deserach, jako sos do lodów czy dodatek smakowy. U mnie wylądował w krówkach i wyszło bombowo. Ale marka stawia też na Waszą kreatywność i zaprasza do konkursu, w którym pokażecie swój pomysł na wykorzystanie likieru Krupnik Słodki Karmel w deserze. Ważne informacje:

  • Aby wziąć udział w konkursie musicie mieć ukończone osiemnaście lat.
  • Konkurs trwa do 25.10.2020.
  • Odbywa się na instagramie, o tu.
  • Warunkiem jest wrzucenie zdjęcia z pomysłem na deser, w którym wykorzystacie Krupnik Słony Karmel i dodacie tagi #PostawNaKrupnik #PostawNaSłodkieChwile #Biedronka oraz oznaczycie markę @krupnikoriginal
  • Należy zachować paragon za zakupiony w sieci Biedronka Krupnik Słony Karmel
  • Pełny regulamin znajdziecie na instagramowym profilu marki pod postem konkursowym oraz w notatkach na FB marki.
  • A na koniec najlepsze – do wygrania są blendery i miksery planetarne marki SMEG. Warto się pochylić i mówię to jako namiętny użytkownik blendera tej marki.

krowki przepis

krowki przepis

No dobrze, wróćmy na chwilę do krówek. Mimo, że w naszych ciągutkach jest alkohol, to cały odparował podczas gotowania, pozostawiając tylko smak, więc krówki są bezpieczne dla progenitury. Ale zawsze możecie powiedzieć, że sorry – cała partia jest tylko dla dorosłych. Rozgrzeszam Wam. Bo te krówki są grzesznie pyszne.

Jak zapewne zauważycie na zdjęciach ja jestem fanką krówek delikatnych, rozpływających się w ustach. Przygotowałam je na prawdziwej śmietanie i maśle, dla podbicia wrażeń lekko posypałam grubą solą, która świetnie podbija słodki, maślany smak.

krowki przepis

krowki przepis

Składniki

– 400 ml śmietanki 36% tłuszczu
– 200 g cukru
– 120 g masła
– 3-4 łyżki Krupniku Słony Karmel
– kilka szczypt soli gruboziarnistej

Wykonanie

Wszystkie składniki z wyjątkiem soli umieszczamy w garnku i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy, bo krówka ma tendencję do przywierania do garnka. Po mniej więcej piętnastu minutach masa nabierze nieco bardziej rumianego koloru i to jest pierwszy moment, kiedy możemy ją zdjąć z ognia. Po zdjęciu z ognia mieszamy jeszcze kilka kolejnych minut i wylewamy do foremki. Studzimy, posypujemy solą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Taka krówka po zastygnięciu powinna być jak miękkie toffi. Taką właśnie widzicie na zdjęciach.

Na pewno zapytacie o naczynie, w którym stygła krówka. Ja użyłam niewielkiej, prostokątnej foremki do tarty z wyjmowanym spodem. Wyłożyłam ją wcześniej folią spożywczą i dopiero wtedy przelałam letnią masę krówkową. O tak:

krowki przepis

krowki przepis

Jeśli ktoś lubi bardziej chrupiące krówki, to powinien jeszcze pogotować masę (cały czas mieszając!) przez kolejne 15-20 minut. Masa będzie powolutku ciemnieć i tak ma być. Dalej postępujemy jak wyżej. Po wyjęciu z lodówki masę kroimy na niewielkie prostokąty i już. Krówki nieźle się przechowują nawet do dwóch tygodni. Ale po co?

krowki przepis

krowki przepis

krowki przepis

krowki przepis

krowki przepis

krowki przepis

krowki przepis

krowki przepis

Pamiętajcie tylko, by nie przesadzić z frakcją płynną, bo krówka może mieć problem z tężeniem. Frakcję płynną możecie zawsze przyjąć wprost z kieliszka w trakcie jakże żmudnego procesu nieustannego mieszania masy. Też działa!

Magda

Spodobał Ci się przepis? To fajnie, bo te krówki są przepyszne! Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz. Jak wszyscy będą grubi, to nikt nie będzie chudy 🙂

Podobne wpisy


LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo